Bij iedere bestelling ontvang je een gratis persoonlijk wijnadvies!
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?

Verschil tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?

Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of net begint te ontdekken wat er allemaal te proeven valt, het bewaren is een belangrijk onderdeel in het koesteren van je kostbare wijncollectie. Het is tijd om je wijnavonturen naar een hoger niveau te tillen en je te laten onderdompelen in de kunst van het perfect bewaren en serveren van wijn. Dus schenk jezelf een glas in, leun achterover en bereid je voor op een zalige ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten. Want wat is het verschil nou eigenlijk?

Een wijnkoelkast koelt de wijn

Laten we beginnen met de wijnkoelkast, wat over het algemeen beschouwd wordt als de meest eenvoudige en vaak ook goedkopere optie. Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van een wijnkoelkast om je wijn te koelen. Dit betekent dat, terwijl je de temperatuur van de wijnkoelkast vaak in kan stellen tot ongeveer 18 graden Celsius, hij deze temperatuur niet haalt als je hem in een ruimte zet waar de omgevingstemperatuur veel kouder is.

 

Er zijn twee verschillende soorten koeltechniek die je kunt tegenkomen in een wijnkoelkast. We leggen ze beide kort uit.

Peltiertechniek ook wel bekend als een thermo-elektrisch koelsysteem

Peltiertechniek zet elektrische stroom, dat optreedt als reactie tussen twee verschillende metaalsoorten, om in een temperatuurverschil. Hiermee koelt de wijnkoelkast de omgevingstemperatuur. Meer uitleg over de werking en het onderhoud vind je in deze blog.

 

Deze techniek is met name toepasbaar op kleinere, vrijstaande apparaten en kan tot een verschil van 14 graden Celsius koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Doordat Peltiertechniek geen gebruik maakt van bewegende elementen is de wijnkoelkast vrijwel geheel trillingvrij. Voor wijn is dit optimaal waardoor het in de beste conditie bewaard blijft.

 

Let bij deze techniek goed op als je de wijnkoelkast in een warme omgeving wil plaatsen, het kan zijn dat jouw wijnkoelkast de ingestelde temperatuur dan niet haalt.

 

Welke modellen zijn er met Peltiertechniek?

Zoals eerder benoemd zijn dit vooral de kleinere wijnkoelkasten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 

Vinata Sena - 6 flessen Vinata Adamello - 12 flessen Vinata Confinale - 12 flessen
Vinata Sena wijnkoelkast Vinata Adamello wijnkoelkast Vinata Confinale wijnkoelkast

Compressor techniek; koelen middels het koelcircuit

Dit is dezelfde techniek als die wordt gebruikt in koelkasten. Het maakt gebruik van een koudemiddel in een koelcircuit. Dit onttrekt warmte aan de omgeving, waardoor de temperatuur in de wijnkoelkast wordt verlaagd. Meer informatie over de werking van deze techniek vind je in deze blog.

 

Het gebruik van compressortechnologie zorgt voor een nauwkeurige en stabiele temperatuurregeling. Door het verwarmen en afkoelen in de kast ontstaan er kleine temperatuurschommelingen. De temperatuur in de wijnflessen zal door het snelle schommelen juist constant blijven.

 

Compressor techniek is krachtiger en heeft een veel groter temperatuurbereik dan Peltiertechniek waardoor de eerste beter geschikt is voor grotere modellen.

 

Welke modellen zijn er met Compressor techniek?

Zowel met enkele zone en dubbele zones. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 

Vinata Lavina - 18 flessen Vinata Bianco - 27 flessen Vinata Cristallo - 33 flessen
Vinata Lavina wijnkoelkast Vinata Bianco wijnkoelkast Vinata Cristallo wijnkoelkast

Een wijnklimaatkast koelt én verwarmt de wijn

Een wijnklimaatkast maakt altijd gebruik van de hierboven genoemde compressor techniek. Het grote verschil met een wijnkoelkast is hierbij dat een wijnklimaatkast ook verwarmingselementen bevat. Hiermee wordt er niet alleen gekoeld, maar ook verwarmd.

 

Dit zorgt voor een nog stabielere omgeving voor jouw wijn. Als de omgevingstemperatuur daalt, verwarmt de wijnklimaatkast zodat de constante temperatuur bewaart blijft. In een wijnkoelkast vindt dit verwarmen plaats door het koelsysteem uit te zetten. Dit maakt dus enkel gebruik van de warmte in de omgevingstemperatuur waardoor in een koudere omgeving de temperatuur soms niet gehaald wordt. In een wijnklimaatkast zorgt het verwarmingselement ervoor dat ook in een koudere omgeving de temperatuur constant blijft. Let hierbij op dat ook bij de wijnklimaatkasten een minimale omgevingstemperatuur aangegeven wordt. Indien je de kast in een hele koude omgeving plaatst kun je het beste kiezen voor een wijnklimaatkast met winterfunctie.

 

Reguleren van de luchtvochtigheid

Een ander verschil bij veel modellen is dat er luchtvochtigheid gereguleerd wordt binnen de kast. Dit betekent dat de lucht niet te droog is, om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Een uitgedroogde kurk kan gemakkelijk breken en laat te veel zuurstof bij de wijn komen. Wat kan zorgen voor oxidatie en een sterke achteruitgang van de smaak. Ook zorgt dit ervoor dat het niet te vochtig wordt voor de wijnflessen. Als de lucht te vochtig is, kan het etiket na verloop van tijd loslaten of zelfs gaan schimmelen. Dit zou zonde zijn van een prachtige fles kwaliteitswijn. Bovendien kunnen te vochtige ruimtes een muffe geur hebben, en deze geur kan na verloop van tijd door de kurk in de wijnfles terechtkomen. Het reguleren van de luchtvochtigheid voorkomt dit probleem.

 

Welke modellen zijn er met verwarmingselement?

Wijnklimaatkasten heb je in vele vormen en maten. Inbouwmodellen, onderbouwmodellen of vrijstaande modellen. Met enkele of dubbele zone en met een vol glazen deur of glazen deur met RVS rand. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 

Vinata Vernale - 51 flessen Vinata Grivola - 110 flessen Vinata Martino - 32 flessen
Vinata Vernale wijnklimaatkast Vinata Grivola wijnklimaatkast Vinata Martino wijnklimaatkast

Wijnbewaarkast

Het grootste verschil tussen deze laatste type kast en de eerste twee, is dat je in de eerste twee de wijn op serveertemperatuur bewaart. Hierdoor kun je de wijnen niet alleen bewaren, maar ook genieten van een lekker glaasje wijn perfect op temperatuur als je daar zin in hebt. Hierin bewaar je de wijn dan ook niet voor een langere periode. Als je een wijnverzameling hebt die nog jaren mag rijpen bijvoorbeeld.

 

Een wijnbewaarkast stel je in op 1 constante temperatuur, vaak tussen de 10-12 graden, waar de wijnen jaren in kunnen rijpen. Vaak hebben deze kasten ook een gesloten deur om de invloed van het UV-licht tot het maximale te beperken. De wijnbewaarkast is qua klimaat dan ook het beste te vergelijken met een traditionele wijnkelder. Uitermate geschikt voor het bewaren van waardevolle wijnen die je nog een langere tijd wil laten rijpen.

 

Welke wijnbewaarkasten zijn er?

Een klein tafelmodel of een groter model voor jouw wijncollectie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 

Liebherr Vinothek - 66 flessen Vinata Presanella - 154 flessen Liebherr Vinothek Bordeaux - 66 flessen
Liebherr Vinothek wijnbewaarkast Vinata Presanella wijnbewaarkast Liebherr Vinothek Bordeaux wijnbewaarkast

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen