Bij iedere bestelling ontvang je een gratis persoonlijk wijnadvies!
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Jaartal op het wijnetiket

Jaartal op het wijnetiket

Op het etiket van de wijnfles staat bijna altijd een jaartal aangegeven, maar wat betekent dit jaartal nou eigenlijk? Het jaar waarin de wijn in de fles is gekomen, het jaar waarin de druiven zijn geoogst, het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen? Het kan van alles betekenen.

Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles?

Jaartal wijnetiket, wat zegt dit?

Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld. In het geval van enkele wijngebieden of landen geldt dat 95% van de druiven geplukt moet zijn in het jaar wat op het etiket van de wijnfles komt te staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Bordeaux wijnen en wijnen uit de Verenigde Staten en Canada.

Soms staat er ook geen jaartal op het etiket, zoals bij tafelwijnen. Tafelwijnen zijn wijnen zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. Het betreft in de meeste gevallen de goedkope flessen wijn, welke vaak bestaan uit een mix van verschillende druifsoorten uit verschillende oogstjaren. Daarom mogen tafelwijnen geen jaartal op het etiket voeren.

Het is echter ook niet verplicht om het jaartal op het wijnetiket te vermelden, zoals wel het geval is voor de vermelding van het land of gebied van herkomst, afkortingen voor kwaliteitsaanduidingen, naam (of code) van de producent of bottelaar, inhoud (hoeveelheid wijn) van de fles, het alcoholpercentage en partijnummer.

 

Zegt het jaartal wat over de kwaliteit van de wijn?

Aan de hand van het jaartal kunt u voor een deel bepalen wat de kwaliteit van de wijn zal zijn. Aangezien het jaartal staat voor het oogstjaar van de druiven, kan er nagegaan worden hoe de oogst geweest moet zijn in het betreffende jaar. Hoe de oogst is geweest hangt af van het weer. Was het een zonnig en warm jaar, dan zal de kans op een goede wijn hoger zijn dan een koud en nat jaar. Of was er in het betreffende jaar bijvoorbeeld noodweer met flinke hagel welke de druivenstruiken (deels) heeft verwoest? Maar het weer is slechts één van de factoren die de kwaliteit van de wijn bepalen. Andere belangrijke factoren zijn onder andere de bodem van de wijnstokken, onderhoud en leeftijd van de wijnstok, de aanwezige kennis van de wijnboer/producent, de wijnbereiding, etc. In een klimatologisch slecht oogstjaar spelen deze factoren zelfs een nog belangrijkere rol om de wijn, ondanks een slecht jaar voor de druiven, toch op goede kwaliteit te verkrijgen.

Kwaliteitswijnen

De échte wijnliefhebber zal vaak duurdere wijnen kopen zoals bijvoorbeeld een goede Bordeaux wijn. Een dure fles Bordeaux heeft vaak jaren in de kelder liggen rijpen, voordat ze verkocht worden. Dit komt omdat deze wijnen worden gemaakt van druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Merlot) met een hoge zuurgraad en een hoog gehalte aan tannines. Door deze wijnen eerst een tijd in een wijnkelder te laten rijpen ontwikkelt de wijn zich beter, worden de tannines zachter en neemt de zuurgraad af. De wijn gaat hierdoor lekkerder smaken. Natuurlijk gaat dit ook op voor wijnen uit andere regio's en wijnlanden.Lees ook eens dit leuke artikel over de smaak van wijn op dronk.

Heeft u een fles Merlot of Cabernet Sauvignon open getrokken, maar vond u de wijn aan de zure kant of te overheersend? Dan heeft de wijn, naar uw smaak, waarschijnlijk nog niet lang genoeg gelegen. En dan komt dat jaartal op het etiket weer naar voren. Probeer dan eens een zelfde wijn, maar dan uit een eerder jaar. De kans is dan groot dat deze minder zuur is en de tannine minder aanwezig is. Bij kwaliteitswijnen is het jaartal op het wijnetiket dus een belangrijke indicatie om te bepalen of de wijn naar uw smaak zal zijn. Natuurlijk hangt dit ook af bij de hierboven genoemde indicatoren, en dan met name het weer in het betreffende jaar en gebied.

Opmerkingen

Geen opmerkingen