Bij iedere bestelling ontvang je een gratis persoonlijk wijnadvies!
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Wijn bewaren

Wijn bewaren

Het drinken van wijn is een hele ervaring. Het bewaren van wijn is niet echt een simpele opgave, maar wel een belangrijk aspect bij het drinken van de perfecte fles wijn. Om wijn op de juiste manier te bewaren moet u op nog al wat dingen letten, vooral als u flessen wijn voor langere tijd (laten we zeggen langer dan een jaar) aan de kant wilt leggen.

Het bewaren van wijn

Een wijnkelder is voor maar weinig mensen weggelegd, maar hoe kunt u dan het beste wijn bewaren zonder kelder?

Vaak is een goede fles wijn een impulsaankoop, bijvoorbeeld als een bepaalde fles in de aanbieding is. Vaak worden er dan meerdere flessen van ingeslagen, maar het drinken van deze flessen wijn wordt niet direct gedaan. En een rode wijn vraagt weer om andere omstandigheden dan een fles witte wijn bewaren.

Een wijnliefhebber zal vaak meerdere flessen wijn in huis hebben. Het belangrijkste wat dan om de hoek komt kijken, is niet de wijn direct te drinken, maar de wijn zo goed mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat de smaak behouden blijft. De meeste wijnen zijn meteen drinkbaar en bedoeld om binnen één á twee jaar te consumeren. Langer laten liggen heeft dan weinig zin, en al helemaal zonder goede bewaarplaats voor wijn. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat goedkope wijnen minder lang houdbaar zijn dan kwaliteitswijnen.

Rode wijn bewaren?

Een rode wijn bewaren verschilt per fles. Goede bewaarwijnen zijn vaak duurder en meestal betreft het rode wijn. Als u een fles rode wijn laat liggen, dan zullen er allerlei stofjes, zoals de kleurstoffen en tannines, in de wijn langzaam met zuurstof reageren. Dit kunt u dan ook merken bij het openen van de fles wijn. Bij het uitschenken is het dan belangrijk de wijn te laten ademen met het zuurstof. Het gevolg is dat de samenstelling en smaak steeds complexer wordt. Voorbeelden van rode wijnen die uitermate geschikt zijn om te bewaren zijn de betere en zwaardere Bordeaux- en Bourgogne wijnen.

Hoe bewaar ik witte wijn?

Witte wijnen bewaren is lastiger dan de rode versie. Dit komt omdat witte wijnen gevoeliger zijn voor zuurstof. Er zijn echter genoeg uitzonderingen. Betere flessen Riesling kunnen jarenlang bewaart worden, evenals diverse soorten Chardonnays.

Mousserende wijnen en standaard witte wijnen kunt u meestal maar beter binnen een jaar na aanschaf openen en consumeren.

Rosé bewaren

Dat rosé koel geserveerd moet worden weten de meeste mensen wel, maar wat is nu de juiste temperatuur voor de lekkerste rosé? Het beste kan rosé op ca. 9 graden Celsius geschonken worden. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is, want de temperatuur in een normale koelkast ligt rond de 5 graden Celsius. Elke wijn smaakt immers het lekkerst op de juiste temperatuur, én in het juiste glas.

Dat maakt een wijnklimaatkast (met twee zones) ideaal voor het bewaren van roséwijnen. Naast de zone die op de ideale temperatuur ingesteld kan worden voor het bewaren van rode wijnen, kan de tweede zone ingesteld worden voor een ideaal bewaarklimaat voor de rosé.

In tegenstelling tot een rode kwaliteitswijn, gaat de kwaliteit van rosé er op achteruit naarmate de fles langer ligt. Als u een fles rosé koopt in de winkel, dan is deze direct geschikt voor consumptie. Waar een kwaliteitswijn na aanschaf nog een tijdje moet rijpen om op smaak te komen, hoeft een rosé na aanschaf niet te rijpen.

Hoe bewaart u de wijn het best?

Bij het verouderen van wijn speelt zuurstof een hoofdrol. Door chemische reacties met de zuurstof worden er verbindingen gevormd die de wijn de lekkere smaak geven. Maar dit proces dient dan wel heel geleidelijk te verlopen, want als de wijn te snel of lang aan zuurstof wordt blootgesteld, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Daarom is het belangrijk bij het openen van een fles wijn te weten dat deze nog maar slechts een paar dagen houdbaar is, omdat er na het ontkurken veel te veel zuurstof in de fles kan komen. Dit effect kunt u een beetje vertragen met een vacuümpomp of een AntiOx wijnstopper.

De juiste bewaartemperatuur

Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook. Bij een te hoge of een te lage temperatuur zal de wijn zich minder goed ontwikkelen en nooit de complexiteit behalen die het onder de ideale temperaturen wel had behaald.

De bewaartemperatuur mag in geen enkel geval onder het vriespunt of boven de 25°C uitkomen.

Luchtvochtigheid
Ook mag deze ruimte niet te vochtig zijn en tochten. Tochten is dus van anders dan ventileren. De opslagplaats moet wel goed geventileerd zijn, maar leg de flessen dus nooit op de tocht (in een luchtstroom).

Te droge omstandigheden zorgen ervoor dat de wijn via de kurk kan verdampen met oxidatie tot gevolg. Een te vochtige omgeving kan juist weer zorgen voor schimmelvorming. De muffe geur zal ook snel door de kruk heen dringen. Ook heeft een veel te vochtige omgeving invloed op het etiket welke dan kan gaan schimmelen en onleesbaar wordt. Dit zou zonde zijn en lastig om na langere tijd nog te achterhalen welke wijn het ook al weer was.

Voorkom trillingen
Een rustige plek is van essentieel belang voor de juiste wijnopslag. Zelfs heel lichte trillingen kunnen al een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van uw flessen wijn. Wijn moet kunnen "rusten", want pas dan kan de wijn zich volledig ontplooien. Dit gaat zeker op voor oude wijnen, want deze zijn zeer gevoelig voor trillingen. En hebt u een paar flessen goede wijn meegenomen vanaf uw vakantiebestemming? Laat de wijn dan eerst een paar weken weer tot rust komen na de lange autorit.

Flessen wijn kunnen onder ideale condities in een wijnklimaatkast of wijnbewaarkast bewaard worden. Dit is te danken aan onder andere trillingsvrije compressoren, speciale pootjes die trillingen in de kast zo veel mogelijk reduceren en een deur die zachtjes sluit om trillingen voorkomen.

Wijn beschermen tegen UV straling
Ook Uv-straling heeft een negatieve invloed op de chemische samenstelling, en dus ook de smaak van de wijn. Zon of kunstlicht heeft vooral invloed op de polifenolen en authocycanen, die de kleur van de wijn bepalen. Het is dus belangrijk dat de bewaarplek een donkere omgeving is waar Uv-straling geen invloed kan hebben.

U kunt er vanuit gaan des te beter de omstandigheden, des te langer u de wijn kunt bewaren. Een professionele wijnkelder is dus de ideale plek, maar er zijn maar weinig woningen die hierover beschikken. Een goed alternatief is dan een wijnklimaatkast.

Bijna alle wijnklimaatkasten zijn voorzien van een glazen deur. Dit geeft de modellen een extra luxe uitstraling en maakt het tegelijkertijd een ware presentatiekast voor uw mooie wijnen.

Om ervoor te zorgen dat de wijnen niet blootgesteld worden aan schadelijke lichtstralen zijn de wijnklimaatkasten voorzien van een glazen deur met UV-filter. De dubbele glasinleg van de deur houdt niet alleen ultraviolette straling buiten de deur, maar zorgt ook voor een isolerende werking. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren.

De sfeervolle interieurverlichting geeft goed zicht op de voorraad wijnflessen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zeer zuinige en UV-vrije LED verlichting. LED geeft geen warmte af, dus dat maakt deze moderne lichttechniek uitermate goed geschikt voor gebruik in een wijnklimaatkast.

Wijn bewaren in een wijnklimaatkast?

Met een wijnbewaarkast kunt u uw flessen wijn laten rusten in de perfecte omstandigheden, zonder dat u moet beschikken over een wijnkelder. Een dergelijke kast mag ook gerust gezien worden door het strakke design. Een wijn klimaatkast met twee zones maakt het mogelijk om twee afzonderlijke temperaturen te creëren. Ideaal voor het zowel rode wijn als witte wijn bewaren.

En.. een goede wijn wilt u vanzelfsprekend op de juiste temperatuur serveren. Met een wijnklimaatkast is dit geen enkel probleem meer!

Opmerkingen

Geen opmerkingen