Bij iedere bestelling ontvang je een gratis persoonlijk wijnadvies!
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Hoe geniet ik het meest van mijn glas wijn?

Proosten met mooie wijnglazen

Wijn wordt door velen gewaardeerd om zijn complexe smaken en aroma's. Of je nu een liefhebber bent van rode wijn, witte wijn, rosé of bubbels, het is belangrijk om te weten hoe je wijn het beste kunt serveren om de optimale smaak- en aroma-ervaring te behalen. 

 

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat wijn het beste tot zijn recht komt. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden als je wijn wilt serveren.

Gebruik het juiste wijnglas

Wijnglazen zijn er in allerlei verschillende vormen en maten. Rode wijnglazen, witte wijnglazen, mooie wijnglazen, luxe wijnglazen of goedkope wijnglazen, wat zijn voor jou de perfecte wijnglazen als echte wijnliefhebber? 

 

Maar waarom zijn er zoveel verschillende soorten wijnglazen en waarom is het zo belangrijk om het juiste glas te gebruiken?

Vorm van het wijnglas

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de vorm van het glas invloed heeft op hoe de wijn ruikt en smaakt. Dit komt doordat het glas de concentratie van de geuren van de wijn beïnvloedt. 

 

Bij sommige wijnen, zoals een volle rode wijn, is het fijn als ze wat meer geconcentreerd zijn, zodat je ze beter kunt proeven. Bij andere wijnen, zoals een lichtere witte wijn, kan dit juist te overweldigend zijn en is het fijn als ze wat verspreider zijn. Daarom zijn er verschillende vormen van glazen, zodat je voor elke wijn het juiste glas kunt gebruiken.

Grootte van het wijnglas

De grootte van het glas is ook belangrijk. Voor een witte wijn is het fijn als het glas smaller is, zodat de wijn niet te snel afkoelt. Voor een rode wijn is het juist fijn dat het een groot wijnglas, zodat de wijn wat meer kan "ademen" en de geuren beter naar boven komen. 

 

Gedekte tafel met een rode wijnglas, een witte wijnglas en een decanter

 

Op een mooi gedekte tafel met meerdere wijnglazen kun je aan het formaat wijnglas vaak al zien voor welk type wijn deze bedoelt is.

Verschillende soorten wijnglazen

Een bourgogneglas is een wijnglas met brede kelk dat specifiek is ontworpen voor het serveren van Bourgogne-wijnen, zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Viognier en Pinot Noir. Het glas heeft een grote bolle vorm, perfect voor het beluchten van de wijn doordat een zo groot mogelijk oppervlak in aanraking komt met de lucht. Dit helpt om de geuren van de wijn naar boven te brengen.

 

Een bordeauxglas is een wijnglas dat specifiek is ontworpen voor het serveren van Bordeaux-wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Merlot. Het glas heeft een smallere en hogere kelk, wat helpt om de tannines in de wijn te verzachten en de geuren naar boven te brengen zonder dat er teveel smaken en geuren verloren raken.

 

Tenslotte heb je natuurlijk nog de flutes, die speciaal ontworpen zijn voor mousserende wijn, met een bredere opening aan de bovenkant om de belletjes beter naar boven te laten komen.

Materiaal van het wijnglas

Wijnglazen worden gemaakt van verschillende materialen. Echte wijnliefhebbers drinken het liefst uit kristalglas en kiezen hier altijd voor bij het uitzoeken van een wijnglas. Maar er kunnen ook andere afwegingen zijn om te kiezen voor een bepaalde wijnglazen set. 

 

Niet alle materialen zijn even geschikt voor de vaatwasser bijvoorbeeld. Het is toch wel makkelijk om je witte wijnglas in de vaatwasser te kunnen zetten nadat je hebt genoten van een drankje. Ook dit kan je keus beïnvloeden.

 

  • Kristal: Kristal is een hoogwaardig materiaal dat gebruikt wordt voor wijnglazen. Het heeft een hoge transparantie en geeft een helder en scherp geluid wanneer het wordt getikt. Kristalglazen zijn duurder dan glazen gemaakt van andere materialen, maar ze zijn ook van hogere kwaliteit en hebben een luxe uitstraling.
  • Glas: Glas is het meest voorkomende in wijnglazen. Het heeft een goede transparantie en is vaak goedkoper dan kristal. Er zijn echter wel verschillen in de kwaliteit van glas, dus het is belangrijk om te letten op de dikte en de hardheid van het glas voordat je een aankoop doet.
  • Plastic: Plasticwijnglazen zijn een goedkope en praktische optie, vooral voor als je op reis bent of bij een buitenactiviteit. Ze zijn vaak gemaakt van BPA-vrij plastic en zijn vaak vaatwasmachinebestendig. Het nadeel is dat ze niet zo transparant zijn als glas of kristal en dat ze een doffer geluid geven wanneer je ze tikt. En laten we heel eerlijk zijn, wijn uit plastic smaakt natuurlijk lang niet zo lekker!
  • Aardewerk: Aardewerk wijnglazen zijn een unieke optie en hebben vaak een handgemaakte, rustieke uitstraling. Ze zijn vaak gemaakt van klei en kunnen in de oven worden gebakken om ze harder te maken. Aardewerk glazen zijn vaak zwaarder dan glazen gemaakt van andere materialen en kunnen een doffer geluid geven wanneer je ze tikt. 

Serveer de wijn op de juiste temperatuur

Rode wijn is het lekkerst wanneer het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als de wijn te koud is, kan dit de smaak  verdoezelen. Als de wijn te warm is, kan dit leiden tot een bitter of te alcoholisch smaakprofiel.

 

Witte wijn en rosé is het lekkerst wanneer het iets koeler wordt geserveerd, tussen de 6 en 12 graden Celsius. Als de wijn te warm is, kan dit leiden tot een te vette of te zure smaak.

 

Champagne en prosecco zijn het lekkerst wanneer ze iets koeler worden geserveerd, tussen de 6 en 8 graden Celsius. Als de bubbels in de bubbelende wijn te warm zijn, kan dit leiden tot een verlies van de belletjes en een veranderd smaakprofiel.

 

Bewaar je wijnvoorraad in een wijnklimaatkast zodat deze direct op serveertemperatuur klaarligt voor als er vrienden of familie langskomen om een glas wijn te drinken.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie

Wijn kan het beste tot zijn recht komen wanneer deze voldoende lucht krijgt. Dit kun je bereiken door de wijn voldoende te laten 'ademen' door het gebruik van een wijnbeluchter. Of serveer de wijn in een wijndecanter. Decanters worden vaak gebruikt om wijn te 'decanteren', wat betekent dat de wijn wordt overgegoten van de fles naar de decanter. 

 

Naast dat dit goed is voor het 'ademen' van de wijn, is dit ook een stijlvolle manier om wijn te serveren op tafel. Ze zijn vaak gemaakt van kristal of glas en kunnen een aanvulling zijn op het servies en de sfeer van een maaltijd.

Zorg voor voldoende tijd om te 'openen' 

Sommige wijnen hebben tijd nodig om te 'openen' en hun volle smaak te onthullen. Laat de wijn daarom voldoende tijd om te 'rusten' voordat je hem serveert. Dit kun je doen door de fles nog even op het aanrecht te laten staan nadat je hem geopend hebt, of door de wijn te decanteren.

 

De ene wijn heeft meer tijd nodig om te 'openen' dan andere. Dit kan afhangen van factoren zoals de leeftijd van de wijn, de druifsoorten die zijn gebruikt en de hoeveelheid tannines in de wijn.

 

Het is aan te raden om wijn voldoende tijd te geven voordat je het serveert, omdat dit de smaken van de wijn kan versterken. Hoe langer de wijn de tijd heeft om te 'rusten', hoe meer je van de wijn kunt genieten. Dit is vooral van toepassing op oudere wijnen, die meer tijd nodig hebben om te 'openen' dan jongere.

Maak gebruik van smaakversterkers

Soms kan het gebruik van smaakversterkers, zoals kaas of chocolade, de smaak van de wijn versterken. Probeer verschillende combinaties uit om te zien wat het beste bij jouw wijn past. Hou bij deze wijn spijs combinatie rekening met de volgende tips:

 

  • Zuurheid: Zoete wijn gaat goed samen met gerechten die zuur of pittig zijn, zoals citrusvruchten of pittige sauzen.
  • Tannines: Robuuste wijn met veel tannines gaat goed samen met vleesgerechten, omdat de tannines helpen om het vlees malser te maken.
  • Zwaarte: Lichtere wijn gaat goed samen met lichtere gerechten, zoals vis of kip, terwijl robuustere wijn beter past bij steviger vleesgerechten, zoals biefstuk of lamsvlees.
  • Smaak: Probeer te kijken naar de smaken en aroma's van zowel de wijn als het eten en kies een wijn die goed samengaat met de smaken van het gerecht. Bijvoorbeeld, als je een gerecht met kruidige smaken serveert, zoek dan een wijn met kruidige geuren om de smaken aan te vullen.

 

Rode wijn in wijnglas met bijpassende producten

 

Ik hoop dat deze tips je helpen om wijn het beste tot zijn recht te laten komen. Proost!

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen